tisdag 10 mars 2009

Forskningsresultat

Det forskas inom alla områden och vi får ta del av både begripliga och obegripliga resultat. Många intressanta och vissa helt ointressanta (naturligtvis beroende på vilket intresse man har.)

När jag läste den här överskriften för sonen Jacob så förstod han direkt och svarade nästan identiskt det som stod att läsa i texten (utan att han själv har läst den) att Så snart något är mer mystiskt och man inte omedelbart kan se en logisk förklaring börjar Guds-områdena i hjärnan att bearbeta materialet. Jag blir så imponerad av hans sätt att tänka, så kan inte jag tänka...tror jag?

Hjärnan som gjord för att tro på gud
Publicerat i dag. 11:40i DN
Amerikanska forskare säger sig nu ha hittat de områden i hjärnan som kontrollerar religiös tro och tron på det övernaturliga. Hjärnan verkar programmerad för religiösa upplevelser.
-Det finns ingen ”Guds-punkt” i våra hjärnor, säger en av forskarna bakom studien professor Jordan Grafman. Istället är den upplevelsen inbäddad i flera områden som vi använder varje dag, säger han till The Independent.
Enligt professor Grafman, som forskar vid vid US National institute of neurological disorder and stroke i Bethesda, är våra hjärnor uppbyggda för att tro på nästan allting så länge det finns en grund för att göra det. Så snart något är mer mystiskt och man inte omedelbart kan se en logisk förklaring börjar Guds-områdena i hjärnan att bearbeta materialet.
- Så snart vi inte har tillräckligt med information om världen omkring oss så erbjuder hjärnan oss möjligheten att tro på gud, säger professor Grafman som själv tror på gud. När vi inte har vetenskapliga belägg för något har vi en tendens att lita på övernaturliga förklaringar.
Studien, som är en av flera kring människan upplevelser av det gudomliga, publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy och Sciences på tisdagen. Forskarna lät ett stort antal försökspersoner tänka på religiösa och moraliska frågor samtidigt som de mätte vilka regioner i hjärnan som aktiverades. Det visade sig då att personerna använde samma områden när de tänkte på moralfrågor eller frågor som hade med gud att göra. Resultaten var de samma oavsett vilken religiös övertygelse försökspersonerna hade.
Ett av de områden som blev aktivt var frontallobens ytskikt, ett område som är unikt för människan. Men också områden som ligger djupare in i hjärnan och som människan delar med apor och andra primater, områden som utvecklats tidigare under evolutionen, blir aktiva när vi tänker på frågor kring tro.
Tidigare studier har också visat att patienter med skador på de områden av hjärnan som sitter över våra öron, de så kallade temporalloberna, kan få religiösa upplevelser och visioner. Professor Michael Persinger vid Laurentian-universitetet i Ontario har kunnat framkalla sådana upplevelser genom att utsätta försökspersoner för magnetiska fält som riktats just mot dessa lober. Dessa personer har då ofta upplevt en närvaro av ”en högre makt” eller något ”övernaturligt.
Samtidigt har Persingers resultat ifrågasatts av bland annat svenska forskare som inte kunde finna en koppling mellan de elektromagnetiska vågorna och religiösa upplevelser. Istället fick man fram resultat som tydde på att vissa människor är lättare att påverka än andra och därför lättare kan rapportera sådana upplevelser.
Den amerikanska undersökningen visar naturligtvis inte om det finns en gud eller inte, bara att vi har lätt att tro på henne.
.

Inga kommentarer: