tisdag 24 mars 2009

En natt på jobbet


En av tjusningarna med jobbet på förlossningen är att ingen natt är det andra lik.Man måste vara allert och pigg och vara beredd på det mesta.

Började passet kl 21.30. Fick en förstagångsföderska som skulle ha tvillingar( 2 pojkar) och med mig skulle en barnmorskestudent gå. Hon hade gått eftermiddagsskiftet och hade sista passet kvar dagen därpå men eftersom hon inte hade någon tvillingförlossning så valde hon att stanna kvar och förlösa med mig under natten. Allt flöt på men tvilling 1 fick vi göra lite extra kontroller på (syresättning i blodet) eftersom fosterljuden var lite höga under natten. En jätteduktig blivande mamma och pappa kämpade på och var vid gott mod.

Däremellan var det lite dramatik på andra salar och ibland går det så fort att man inte hinner att fatta vad som händer.Jag var upptagen med min tvillingmamma och barnens fosterljud då man springer iväg för ett urakut snitt på en mamma som kommer in och blöder. Senare framåt morgon kanten var det dags för urakut snitt nr 2. Att ha två urakuta kjesarsnitt på en och samma natt hör inte till vanligheten. För er som undrar kan jag berätta att på ett urakut snitt så trycker vi på en knapp, då larmas narkos, barnläkare och man springer rakt in i operationssalen med mamman utan några förberdelser alls, då handlar det om sekunder/minuter. Vid de flesta akuta snitten har man en tidsangivelse på kanske 30 min och då hinner man förbereda mer med tex tvätta sig ordentligt sterilt. Hur gick det med barnen då? Jo, det gick bra och båda mådde bra. Men det är inte en rolig upplevelse för paret och främst inte för papporna som vi ju inte hinner att ta hand om i det akuta skedet.

Kollegan M som sprang i väg på det första urakuta snittet hade samtidigt fått in en omföderska på en annan sal. Hon var dock inte igång i utan hade bara lite förvärkar och henne skulle hon skicka hem men var var maken klockan 05.00 på morgonen? Jo, han hade lämnat frun och dragit till moskén för att be, ha,ha .
Däremellan hade vi ju fler förlossningar och lite annat smått och gått.
Min tvillingmamma då? Vi trodde ju helt säker att hon skulle föda sina pojkar på morgonkvisten men det gick inte så fort eftersom det var en balansgång med dropp/värkar/fosterljudspåverkan men vid 10 tiden i dag på förmiddagen fick dom en pojke och en flicka! och barnmorskestudenten som nu var inne på sitt 3:e skift (hon hade fått sova lite på soffan) fick förlösa sina först tvillingar.
På 10 timmar hinner det hända mycket men vi har roligt.
.

1 kommentar:

Anne sa...

Oh, what a night...tur läkarna har er proffs med på jobbet.