torsdag 30 juli 2009

Om bussturer och promenader

Vi gick och gick. Min stegmätare visade långt över 1 mil varje dag när vi kom till hotellet för att vila och göra oss i ordning inför kvällens promenad och middag. Men inget går upp emot att gå, man ser så mycket då. Denna gång höll vi oss bara runt "Mitte" för det är enorma avstånd fast det räckte eftersom det fanns så mycket att se bara inom det området.

Strasse des 17 juni, den stora paradgatan.
Den går fram till Brandenburger Tor och därefter börjar Unter den Linden
Ulf och Jacob vid foten av den magnifika entrén som föreställer Athens Akropolis och som färdigställdes 1795. Den har varit en med om stora händelser i Berlins historia alltifrån militärparader till firandet av såväl det andra rikets bildande som Hitlers maktbestigande. Fram till år 1989 stod den vakt över den delade staden och hamnade i ingenmansland. mellan 2000-2002 blev den restaurerad.
Brandenburger Tor krönts av Quadriga (fyrspann), en kopparstaty av segergudinnan i en vagn.

På promenad
Floden Spree flyter genom Berlin och många vackra broar finns i staden.. Vi står på Schlossbrucke som är en av de vackraste och byggdes 1824.
Vi valde mellan båt utflykt eller buss.Det blev buss och vi var väldigt nöjda, vi fick se mycket utav det som fanns på längre avstånd från oss .Vi tog City Circle Tour som totalt tog 2 timmar ca men man fick hoppa av och på de olika stoppen.Bussarna kom med 15 min intervall. Det fanns svensk guidning i hörlurar.
Tyska riksdagshuset,populärt att besöka bl.a för att det finns en stor glaskupol på taket som man kan gå runt i och där man har en fin utsikt. Kön in var låååång, ca 2 timmars väntetid så vi avstod.

Berlins nya tågstation
Imponerande vacker i glas
President palatset. När presidenten är hemma är flaggan hissad på taket.
Siegessäule(segerkolonnen) ett monument över segern i kriget mot Danmark 1864.
Den står i dag mitt i parken på Grosser Stern och 5 stora gator går fram till kolonnen.
Schloss Charlottenburg som började byggas 1695 och som skadades svårt vid andra världs kriget men som har renoverats.
Jacob och jag vid "Ku damm", en 3,5 km långt huvudstråk som sträcker sig genomstadens centrum och där det finns butiker,cafeer,restauranger mm. Vi besökte bl.a det berömda varuhuset Ka-De-We.
.

Inga kommentarer: