Detta var den beryktade gränsövergången mellan de amerikanska och sovjetiska sektorerna och namnet kommer från C i det internationella fonetiska alfabetet som användes i radiotelefoni. Mellan 1961 och 1990 var Check Point Charlie den enda gränsövergångsstället för utlänningar mellan öst och väst Berlin. Här finns också ett museum som vi besökte där man bl.a kunde läsa om olika flyktförsök. Fram till slutet av 1989 blev över 180 människor skjutna i försök att ta sig igenom muren.
I dag står det vakter, en amerikansk och en rysk som skall symbolisera historien men nu var det mest att bli fotograferad med dem som gällde, det kostade 1 euro.
Det finns en liten sträcka kvar av de riktiga muren, även om den är illa åtgången.
die Mauer
Ett jättelikt minnes monument över alla dödade judar. Det var ca 2.300 block i olika storlekar.
Det här var en känd rysk regimkritiker som hette Mstislav Rostropovitsch och han var förvísad från Ryssland pga av sina åsikter. När muren föll åkte han direkt till Friedrichstrasse och spelade Bach på sin cello. Detta var den 11/11 1989 alltså samma dag som vår Jacob föddes. På Check Point Charlie museet kunde man se och höra en video från detta tillfälle. För mig var det speciellt också eftersom det var just 11/11 1989.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche . Det är ett kyrkmonument som är ett av Berlins mest kända landmärken. Kyrkan invigdes 1895 och förstördes av bomber 1943. En del av kyrkruinen står nu kvar som ett minne från kriget och bredvid kyrkan har man byggt upp en modern åttkantig kyrka i öster och ett kapell med ett sexkantigt torn i väster som symboliserar stadens återfödelse efter kriget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar